петък, 19 септември 2014 г.

Памук погача





Няма как да не пробвам прочутата Памук погача.Ползвах рецептата на Зиче.
Благодарна съм на всички,които споделиха рецептата и оформянето на тази невероятна пита!

Продукти:


1 ч.ч. (240 мл) -топло прясно мляко
1 ч.ч. (240 мл) -топла вода
1 ч.ч. (240 мл) -растително масло
5 с.л. -захар
1 с.л.- сол
½ пак. (20 г)- прясна мая или  7гр.-суха
 6 ч.ч. (840 г)- брашно
1- жълтък/ за намазване /






Маята , 1 с.л. захар,2лъжица брашно се разтварят във водата.
Сместа се оставя за 10-15 минути да шупне.






В купа се слагат 3 ч.ч. от предварително пресятото брашно.
В кладенче в средата се изсипва сместа с маята, затопленото млякото, олиото.
Добавя се захарта,а солта в брашното.
Разбърква се с лъжица.
Меси се до меко и еластично тесто като постепенно се добавя от останалото брашно.
Тестото се дели на две части.Всяка се разточва във формата на правоъгълник ,на тънко./4мм/
С остър нож се нарязват еднакви остри триъгълници с основа 5см.
Навиват се на кифлички като се започва от основата.
Редят се в тава/28-30см./ покрита с хартия за печене или подмазана.
Питката се покрива и  оставя 30-40 минути на топло .
Намазва се с жълтък разбит с лъжица прясно мляко.
Пече се при 180°C на долен реотан с вентилатор.
Към средата на печенето се включва и горния реотан.
Пече се до приятен златист загар.





30 коментара:

  1. Аууу ... като изваяна е! Прелестна е ... също като подноса под нея :) !
    Ще я направя за някой празник :)
    Поздрави Мира!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Гоголинка!
      Днес имах повод да я направя.
      Поздрави!

      Изтриване
  2. Изглежда невероятно!!! Ще опитам и аз да я направя, но питам - количеството олио не оказва ли влияние върху аромата на питата т.е не мирише ли тестото на олио? Дали ще се получи с масло?

    Велина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,Велина!
      Още не сме я разчупили. :)
      По-късно ще споделя.
      Поздрави!

      Изтриване
    2. Направих я!!! Стана чудесна!
      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=848328731845485&set=pcb.756748787722838&type=1&theater
      https://www.facebook.com/photo.php?fbid=848328728512152&set=pcb.756748787722838&type=1&theater

      Изтриване
    3. Велина,наистина е станала разкошна!
      Поздрави! :)

      Изтриване
  3. ЕЕЕЕ..Мире невероятна е станала мила! Какво се получи от събрани рецепта и оформяне ..хит на питката. Много се радвам ,че и ти си я пробвала и ви е харесала.
    Силно те прегръщам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравче,гостите ми бяха впечатлени от вида и вкуса на питката!
      Отлагах я доста време с идеята да има повод, за да я направя.
      Благодаря още веднъж за споделената рецепта!
      Поздрави и целувки!

      Изтриване
  4. Майсторство и красота! Прекрасна е! Ще я направя с удоволствие! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гуинет,направи я заслужава си!
      Поздрави!

      Изтриване
  5. Невероятна....какво друго да кажа :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Дианка!
      Хубави почивни дни!

      Изтриване
  6. Мире, не само си я пробвала, ами направо си я измайсторила! Прекрасна питка, браво! И толкова елестично изглежда тестото ти. Ще се престраша и аз да опитам някой път. :)
    Поздрави най-сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, не е толкова трудно само трябва да запретнеш ръкави. :)
      Поздрави!

      Изтриване
  7. Невероятна пита! разкошна! поздрави, Мира!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Цвети! :)
      Поздрави и от мен!

      Изтриване
  8. Питка за чудо и приказ,Мира!Без да се пукне някъде или разкриви оформлението,браво,страхотна!

    ОтговорИзтриване
  9. Въпреки, че не съм фен на памук питите, останах възхитена от вида на тази пита.

    ОтговорИзтриване
  10. Здравейте- а да запитам сирене може ли да се добави към питката?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мира,честита 2015г.
      Според мен въобще не е проблем да се добави сирене към питката.
      Правих кифлички със сирене от същото тесто и станаха чудесни.
      Надявам се да съм ти била полезна!

      Изтриване
  11. Благодаря за споделената рецепта,пробвах я и стана великолепна и на външен вид и на вкус,много успехи

    ОтговорИзтриване
  12. По време на печенето питката се сви,иначе всичко направих по рецептата :-(.Къде сгреших?

    ОтговорИзтриване
  13. здравейте - дано ми отговорите, че не разбрах - тази вода, която е в рецептата, къде се слага точно?

    ОтговорИзтриване
  14. Присъединявам се към въпроса за водата...)

    ОтговорИзтриване