Сметаново-кайсиева торта

22.6.12





Продукти:

Шоколадови блатове:

100гр.- меко масло
1ч.ч.- захар
2бр.-  ванилия
3бр.-яйца/ на стайна температура/
1ч.ч- брашно
1/2 ч. л.- бакпулвер
1 ч. л.- сода бикарбонат
50гр.- какао
1ч.ч- прясно мляко + 1 чаена лъжица ябълков оцет


 
В купа се смесват брашното, какаото, содата, бакпулвера.
Прясното мляко се смества с оцета и се оставя за 10 минути.
Мекото масло се разбива със захарта и се добавят  яйцата, едно по едно.
Прибавят се и ванилиите.
След това се редуват сухите съставки с прясното мляко на части.
Получената смес се изсипва в подмазана форма за торта и се пече в предварително загрята фурна на 180 гр.
След като се охлади блата се разрязва на две части.

Крем:
5бр.- жълтъци
100гр-захар
3бр.-пасирани кайсии
100гр-студено масло
250гр.-маскарпоне
200мл.-течна сметана 

Жълтъците се разбиват със захарта и се добавят пасираните кайсии.Слагат се на котлона и се бъркат непрекъснато за около 10 мин.Сместа се сгъстява и се отстранява от котлона.Докато е горещо  сладкото, към него се прибавя на части студеното масло.След това се оставя да стегне сместа.После се разбива маскарпонето и към него се добавя кайсиевото сладко.Отделно се разбива сметаната на сняг и към нея се добавя маскарпонената смес.

Желе

6,7бр.-кайсии почистени , на половинки
100 гр.- захар
100мл.-вода
1,1/2пак.- желатин
Слагат се в касерола кайсиите , водата и захарта да кипнат.Плода трябва да остане цял.Ако е необходимо добавете малко вода.След като се стопи захарта отстранете от котлона и добавете желатина,който предварително е разтопен.Разбъркайте и оставете всичко  да почне да се сгъстява.Във формата за торта поставете найлоново фолио и изсипете желето като подредите кайсиите равномерно.Оставете в хладилника да се стегне.



Приготвяне:

В тортена форма първо се поставя шоколадовия блат и се сиропира със сок от компот или прясно мляко.
Нанася се крем .
Поставя се желето и върху него се намазва пак крем.
Следва втория блат ,сиропира се.
Намазва се с крем от горе и се оставя за няколко часа да стегне.
След това се вади от формата и се заглажда от всички страни с крема.
Оставя се да стегне в хладилника.
Декорира се по желание.
В случая разбих сметана/100мл./ и шприцовах розички.


You Might Also Like

15 коментара

  1. Много е готина тортата-и с този крем,желе-чудесна е....
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Великолепна торта,Мира!
    Още от Йоли ми допадна идеята за такъв плодов желиран слой,който се поставя между блатовете,а сега и при теб ми даваш хубав жокер за кайсиите.С тях ще е много вкусна,ароматна и лека тортата,пък за кремчето мога силно да аплодирам,защото е много богато,плодово,че и с маскарпоне-изобщо приказка е тази торта,много съм впечатлена!
    Прекрасен и все така вкусен уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, и на мен много ми допадна идеята на Йоли.
      Пробвах с портокали ,а сега с кайсии.
      Получи се много свежа на вкус торта.
      Поздрави!

      Изтриване
  3. Много красиво и вкусно!Великолепна торта!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  4. Мира, от дете обожавам сметаново-плодови торти. Мама правеше подобна с кайсии;) Сега освен на нещо много вкусно, ми замириса и на нещо много любимо;)
    Чудесна е !

    ОтговорИзтриване
  5. В тази жега просто усетих вкуса на ледена торта:) Страхотна е!

    ОтговорИзтриване
  6. Жестоко, особено отвътре как изглежда само... Божествено жестоко!!!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря Марте,Траяна,Федора!

    ОтговорИзтриване
  8. Мира, поредната невероятна торта. Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря,Веси и ти правиш страхотни торти!
      Поздрави!

      Изтриване
  9. Здравейте много ми харесва вашата рецепта,скоро ще имам рожден ден и бих искала да я направя.Имам един въпрос написа ли сте 4е към маскарпонето се добавя кайсиево сладко,то колко трябва да бъде.Благодаря ви много и продължавайте да творите.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано не съм закъсняла-продукти за кайсиевото сладко:
      5бр.- жълтъци
      100гр-захар
      3бр.-пасирани кайсии
      100гр-студено масло

      Изтриване
    2. Моят рожден ден мина,но тоя месец има още рожденици така 4е няма да я пропусна тая торти4ка :)Благодаря ви много и хубав ден.

      Изтриване

Pages

Subscribe